Bygningsfredning

Bygningskulturen er den mest synlige del af vores kulturarv. Vi bevæger os rundt i den hver eneste dag, og den er en del af vores identitet. Bygningerne fortæller Danmarks kultur- og arkitekturhistorie gennem tiderne.

Fredningslovgivningen gør det muligt at sikre, at de bedste bygningsanlæg opretholdes til glæde for os selv og vores efterkommere.

Ca 9.000 fredede huse

Bygningsfredning

Listen over fredede bygninger tæller ca. 9000, og variationen er stor. Selv om de fleste fredede bygninger fungerer som private boliger, er der overalt i landet gode muligheder for at opleve denne del af vores bygningskulturelle arv og historie.

Mange fredede bygninger er åbne for offentligheden i kraft af deres funktion. Det kan være jernbanestationer, svømmehaller, rådhuse, museer, kroer eller teatre.

Også en del fredede herregårde inviterer publikum indenfor, dog som regel mod entrébetaling. Til gengæld er det ganske gratis at gå en tur i de historiske købstæder, hvor gaderne i bymidten næsten altid byder på fredede bygninger fra forskellige perioder.

Man kan også støde på mere specielle fredede “bygninger” i byen og i landskabet, f.eks. broer, statuer, sømærker eller kraner.

Top 10 over de bedste fredninger

Kulturstyrelsen udgiver hvert år en liste over årets bedste fredninger og istandsættelser. Du kan se den seneste for 2012 her.

Database over alle fredede bygninger

I Kulturstyrelsens database “Fredede og Bevaringsværdige Bygninger” kan man finde alle de fredede bygninger. Prøv at gå på opdagelse i Danmarkskortet – måske bliver du overrasket?

Oplysninger om slotte og herregårde, der er åbne for offentligheden, kan findes på hjemmesiden visitdenmark.dk.

Både gamle og nyere bygninger kan fredes, og de allerede fredede bygninger spænder i størrelse fra små lysthuse og skure til slotte og herregårde, og i forskellighed fra fyrtårne og industrianlæg til etagebyggeri og rådhuse. De fredede bygninger er altså væsentlige repræsentanter for den samfundsmæssige udvikling eller er udvalgt som unikke, arkitektoniske værker.

Det er Kulturstyrelsen, der gennemfører nye fredninger, og det er også Kulturstyrelsen, der skal godkende alle ændringer på de fredede bygninger.

Her på siderne kan du læse om de forskellige områder, Kulturstyrelsen administrerer, og du kan finde svar på mange af de spørgsmål, som melder sig, hvad enten du selv er ejer af en fredet bygning, eller du er bredt interesseret i Danmarks bygningskultur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *