Carlsberg

Carlsberg på Valby Bakke er en af Danmarks absolut førende virksomheder. Carlsberg er også en af landets ældste virksomheder, og bygningerne i Valby udgør både arkitektonisk og industrihistorisk et af de væsenligste industrianlæg i Danmark. Her på det gamle ølbryggeri skabes nu en ny bydel til Københavnerne – Vores By

ØL. Carlsberg på Valby Bakke forandrer sig fra bryggeri til bydel. Direktør for Carlsberg Ejendomme, Lars Holten, fortæller her om de store planer for den hæderkronede virksomhed.

Far-søn virksomhed i Va

I 1847 havde brygger J.C. Jacobsen fået så meget succes med brygning af undergæret øl, at hans fars bryggeri i Brolæggerstræde fra 1826 var blevet for trangt og utidssvarende.
Sjællands første jernbane var samtidig i gang med at blive anlagt mellem København og Roskilde, og da jernbaneselskabet udgravede til linjeføringen ved Valby bakke, tænkte den unge brygger, at her kunne hans nye bryggeri ligge.

Fra damp til el

J.C. Jacobsen gav bryggeriet navnet ”Carlsberg” efter sin søn, Carl og ”berg” for Valby Bakke.

Bryggeriet illustrerer en række af de forandringer, der har fundet sted på de fleste danske industrivirksomheder igennem de sidste 150 år. Det gælder den tidlige mekanisering og brugen af dampkraft, der er karakteristisk for den første industrialiseringsbølge fra 1840-1890.  Og senere skiftet fra batch- til flow-produktion under den anden industrialiseringsbølge fra 1890-1950 samt den fortsatte mekanisering og rationalisering i 1950’erne og 1960’erne.

J.C. Jacobsen gav bryggeriet navnet ”carlsberg” efter sin søn, carl og ”berg” for valby bakke

Kendt i udlandet

Carlsberg har på mange måder en særstatus i dansk erhvervsliv. Bryggeriet har en lang og mangfoldig historie, som kan følges og studeres i dets bygninger, produktionsanlæg og arkiver.

Det er en af landets førende virksomheder, nationalt såvel som internationalt, og en mønstervirksomhed inden for den betydningsfulde danske nærings- og nydelsesmiddelindustri, der blev og bliver opsøgt af udenlandske bryggerier.

Nationalt industriminde

I 2006 blev Carlsberg udpeget som nationalt industriminde. Industrimindet omfatter ikke alene bryggeriet, men også to boligområder for henholdsvis funktionærer og arbejdere som eksempler på to kvartertyper – et villakvarter og et kvarter med arbejderboliger – der er karakteristiske for industrisamfundet.

Kunst og videnskab

Bryggerfamiliens betydning for kunst og videnskab er velkendt. J.C. Jacobsen og hans søn Carl var blandt 1800-tallets og det tidlige 1900-tals største mæcener, som blandt andet har skænket os Frederiksborgmuseet og Glyptoteket.

Familiens kunstinteresse og verdenssyn betyder også, at vi på Carlsberg kan se og opleve noget af Danmarks smukkeste industriarkitektur, tegnet af skiftende tiders førende arkitekter.

J.C. Jacobsen og hans søn carl var blandt 1800-tallets og det tidlige 1900-tals største mæcener

VISTE DU AT

Elefantporten fra 1901 er tegnet af Vilhelm Dahlerup for Carl Jacobsen. Elefanterne er af granit fra Moselykken stenbrud på Bornholm.

Du kan finde lidt mindre elefanter i Vor Frelser Kirke på Christianshavn. De bærer orglet fra 1698. På Moltkes Palæ fra 1702, Dr. Tværgade 2, er der elefanthoveder under vinduerne. Og på ejendommen Otto Mønsteds Plads 9 pryder elefanthoveder indgangen. Kontor- og lagerbygningen er opført 1911-12 for aktieselskabet Otto Mønsted, der producede margarine. I Hamborg flankere to elefanter indgangen til Afrika-Haus fra 1899.

Ideen til Elefantporten kom antagelig fra en skulptur på Minervapladsen i Rom, hvor en elefant bærer en obelisk, og elefanterne i Vor Frelsers Kirke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *