Fastelavn – fest eller faste?

Fastelavn - fest eller faste?

Hvorfra stammer fastelavn egentlig? Hvorfor slår vi katten af tønden – og hvor kommer Jesu 40 dage i ørkenen ind i billedet?

Folkekirken.dk har set på en af årets første højtider, fastelavnen. Vi kender den bedst med udklædning og tøndeslagning, men rent faktisk har den sine rødder i kristendommen.

Studenterpræst ved Aarhus Universitet Steen Andreassen fortæller om den bibelske baggrund og hans egne erfaringer med fasten. Samtidig giver han også gode råd til, hvordan du selv kan få glæde af fasten.

Fastelavn - fest eller faste?

Leder du efter oplysninger om fastelavnsskikke, lege og folkefester, hjælper vi også med det – du kan blandt andet læse om “at stikke en stråmand og rive halsen af en gås”

Også Grundtvig kendte til fasten – valgmenighedspræst Kim Arne Pedersen fortæller om digterpræstens opgør med den gamle luthersk ortodokse faste.

Men skal man egentlig faste – og hvad nu hvis man ikke gør? Sognepræst ved Grejs og Sindbjerg Kirker Anne Dolmer filosoferer over hendes egen evne til at faste – eller mangel på samme.

Med fasten hører naturligvis også højtidens salmer. Folkekirken.dk bringer forslag til gode salmer i familiens skød, når moster Karen nu alligevel sidder ved klaveret søndag eftermiddag.

Er du, efter at have læst om fasten i dansk-protestantisk sammenhæng, blevet nysgerrig efter hvordan det forholder sig med fasten i de øvrige religioner, kan du også læse et kort rids af andre traditioner.

Og så er der selvfølgelig det, det hele (ikke) handler om: Maden. Inden vi siger farvel til kødet og ja til 40 dages faste, skal vi nyde kødet en sidste gang. Sognepræst Poul Joachim Stender og Susanne Engelstoft Rasmussen giver forslag til menuen fastelavnssøndag og endvidere forslag til lette retter i løbet af fastetiden.

Med håbet om fornøjelse, forklaring og fordybelse – god læselyst!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *