Rud. Rasmussen Snedkerier

I baggården til Nørrebrogade 45 har Rud. Rasmussens Snedkerier haft produktion og salg af møbler siden 1876. Her findes ét af de sidste aktive fabriksmiljøer i ’den sorte firkant’ på Nørrebro. Firmaet står bag produktionen af verdensberømte danske designmøbler.
FEINSCHMECKER. Igennem 140 år har møbelsnedkeriet på Nørrebro skabt eksklusive designmøbler. Møbelsnedker og designer Kasper Salto fortæller om det herlige håndværk, der skabes her, og om at følge i de store designeres fodspor.

Fra indre by til broerne

Rud. Rasmussens møbelsnedkeri på Nørrebrogade i København blev grundlagt 1869 i det indre København og flyttede, som så mange andre små virksomheder i 1876 ud på Nørrebro, der blev bebygget i disse år.

Møbelsnedkeriet er en familievirksomhed og i dag arbejder 5. generation Rasmussen i virksomheden.

Alt i et hus

Rudolph Rasmussen opførte først et beboelseshus ud mod Nørrebrogade og en fabriksbygning i fire etager ud mod Stengade. I 1911 udvidede han anlægget med en fireetages fabriksbygning i gården.

Produktionen er den dag i dag etageopdelt: I kælderen forgår trætørring og her er dampkedelen også, i stuen og på første sal findes maskinsnedkeriet, på anden og tredje sal er håndsnedkeriet og på fjerde sal bliver møblerne polstret.

Samarbejde med kendte designere

I stedet for at satse på masseproduktion af et standardiseret produkt for et stort publikum, specialiserede Rud. Rasmussen sig i fremstillingen af eksklusive møbler.

I 1890’erne indledte firmaet et samarbejde med tidens kendte danske møbeldesignere som Thorvald Bindesbøll, Kaare Klint og Mogens Koch. Alt snedkeri blev udført i de fineste træsorter. Senere lavede snedkeriet møbler designet af Børge Mogensen og Hans J. Wegner.

Firmaet engagerede sig også i at sikre kvaliteten af lærlingeuddannelsen bl.a. gennem bestyrelsesarbejde for Det Tekniske Selskabs Skole, Teknologisk Institut samt Kunstindustrimuseet. På mange måder svarer disse samarbejdsnetværk til en større virksomheds udviklingsafdeling.

Eksklusiv eksport

Med sin blanding af beboelse og erhverv og den høje udnyttelse af grunden repræsenterer Rud. Rasmussens Snedkerier en bebyggelsesform, der er karakteristisk for de københavnske brokvarterer i slutningen af 1800-tallet, hvor industrialiseringen tog fart.

Virksomheden repræsenterer den mindre håndværksbaserede industri, der udgjorde – og udgør – en forholdsvis stor del af de danske industrivirksomheder. Gennem fremstillingen af kvalitetsprodukter tegnet af kendte arkitekter, har virksomheden været med til at gøre dansk møbeldesign verdenskendt og til en eksportvare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *