Rygestop og hypnose

Hypnose kan benyttes som middel til rygestop. Sammen med hypnotisøren samarbejder patienten om at bearbejde underbevidstheden og her opnå en fundamental følelse af at være ikke-ryger – at føle sig glad, tilfreds, sund og afslappet. Læs mere om hvordan hypnose og rygestop kan kombineres herunder.

Hvad er hypnose?

Hypnose er en tilstand, hvor den kritiske sans i bevidstheden gøres passiv gennem det mentale. Her er sindet mere tilbøjelig til at opfatte og fastholde det, som der fokuseres på, som væsentligt. Man oplever ofte tilstanden helt naturligt, f.eks. når man dagdrømmer eller falder i staver, hvilket kan kræve en ret anstrengende psykisk handling for at forlade til fordel for virkeligheden.

Wikipedia har en fin beskrivelse af hypnose, hvilket bør overbevise alle om, at hypnose  ikke er magi ligesom en rygestop hypnotisør ikke er en magiker, der på uforklarlig vis kan påvirke sindets mørke afkroge. En rygestop hypnotisør er sådan set blot en menneskekender og guide, der kan hjælpe patienten med at træde ind i den omtalte tilstand med fokus på det mentale og mindre

Rygestop og hypnose

Hvorfor virker hypnose til rygestop?

Hypnose benyttes i dag til en lang række lidelser, fobier eller vaner – rygestop er blot en af dem. Du kan også blive hypnotiseret mod eksempelvis flyskræk, alkoholisme eller eksamensangst. Effekten er forskellig fra person til person, ligesom nogle mennesker har meget nemmere ved at lade sig hypnotisere end andre. Men fælles for alle behandlinger er, at hvis ikke patienten virkelig ønsker en forandring, så er det højst usandsynligt at hypnotisøren kan hjælpe dig videre.

Da alle mennesker er lige så forskellige indeni som de er udenpå, er det ifølge Wikipedia ikke forkert at opdele personer der hypnotiseres i tre grupper: 1/3 som er umiddelbart meget modtagelige, 1/3 som er relativt modtagelige og 1/3 som er svært modtagelige.

Hypnose som hjælp til rygestop virker, da patienten i samarbejde med hypnotisøren samarbejder og arbejder på det underbevidste – på vanen, lysten og trangen til at ryge. Det handler om at påvirke underbevidstheden så den er klar over fordelene ved ikke at ryge og ulemperne ved at ryge. En ikke-ryger er glad, tilfreds, sund og afslappet, og denne følelse af velvære skal i sindet forbindes med ikke at ryge.

Hvordan virker hypnose til rygestop?

Når hypnotisøren og patienten har etableret samarbejdet i sindet, er der åbent til underbevidstheden. Den kritiske sans, som man ofte tager på som en form for mental jakke, er tyndere – måske slet ikke til stede – og patienten er mere tilbøjelig til at acceptere en ny tilstand, holdning eller vane om, at du ikke længere er ryger, men at du både er og føler dig som en ikke-ryger. Hypnosen kan dermed hjælpe dig til at skifte det helt grundlæggende synspunkt fra at være ryger til at være ikke-ryger.

Er du selv ryger, eller kender du en ryger, som gerne vil stoppe rygningen, så er det et forsøg værd at kombinere rygestop og hypnose. Det vigtigste er, man som ryger er fuldt besluttet på et rygestop, så man sammen med hypnotisøren kan samarbejde om at få adgang til underbevidstheden og acceptere de positive ændringer, der foretages.

Da hypnose i visse tilfælde kan lede patienten til at (gen)opleve traumer, hvilket kan være formålet med en behandling, er det vigtigt at hypnotisøren har en grundig uddannelse i bl.a. traumehåndtering. Undersøg derfor altid behandlerens uddannelse og erfaring – dels for at skabe så sikre og trygge rammer som muligt, dels for ikke at spilde pengene på en omgang rygestop hypnose, der simpelthen er forkert udført og derfor ikke har nogen effekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *